Sledování utužení půdy na daném pozemku - Vondráček, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
V bakalářské práci je rozebrán problém utužení půdy v zemědělství České republiky, aspekty způsobující tento jev stejně tak jako metody potlačení tohoto jevu či jeho předejití. Zároveň jsou v práci zmíněny také stroje a zařízení a možnosti jejich úprav za účelem snížení komprese půdy. Jsou zde také uvedeny výsledky polních měření, které byly prováděny v průběhu sezóny na pozemku, který byl zpracováván rozdílnou technologií v několika jeho částech a dalších měřeních prováděných příležitostně na území České republiky za účelem pozorování stavu utužení půdy.
Monitoring of soil compaction on the land.
Keywords: utužení půdy; měrný tlak; minimalizační zpracování půdy; stroje; technologie; soil compaction; pressure; minimum tillage; machinery; technology