Porovnání využitelnosti volně dostupných mapserverů a webových mapových služeb (WMS)na internetové síti pro geodetické činnosti - Nováková, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je vyhledat na síti internet volně dostupné mapové servery a webové mapové služby, které jsou využitelné při geodetických činnostech včetně tvorby pozemkových úprav. Tato diplomová práce se zabývá teoretickou problematikou fungování mapových serverů, webových mapových služeb a standardů pro tvorbu map. V další části jsou nejznámější mapové servery podrobně popsány a následně porovnány s méně populárními mapservery. Závěr práce se pak týká využití map a posouzení vhodnosti mapových serverů pro geodetické účely a projektování pozemkových úprav. Tato práce si klade za cíl zjistit, které mapové servery jsou pro geodetické účely nejužitečnější.
Comparsion of usability of freely available mapservers and web map services (WMS) for geodetic work on the Web.
Keywords: Mapa; Mapový server; Webová mapová služba (WMS); Open Geospatial Consortium(OGC); ČÚZK; PVS ČR; Google mapy; Map; Map server; Web map service (WMS); Open Geospatial Consortium (OGC); ČÚZK; PVS ČR; Google maps