Potřeby oboru sociální práce z pohledu sociálních pracovníků - Gerbrichová, Alena (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá potřebami oboru sociální práce, jak je vnímají sociální pracovníci zvolení na základě různorodých pojetí sociální práce. Teoretická část vymezuje pojetí sociální práce, problémy postmoderní sociální práce, požadavky na kvalifikaci sociálního pracovníka, vzdělávání v sociální práci, vysvětluje pojmy profese, profesionalizace, profesiografie. Popisuje osobnost sociálního pracovníka, jeho kompetence; popsána je supervize a reflexivita v sociální práci. Uvedeny jsou charakteristiky vývojových potřeb a jejich rozdělení, různorodá pojetí sociální práce a Etický kodex v kontextu těchto pojetí. Výzkumná část je zaměřena na interpretaci získaných dat podle konceptu Pesso Boyden vývojových potřeb. Podstatou diplomové práce jsou tedy potřeby oboru sociální práce formulované sociálními pracovníky.
The needs of the field of social work from the perspective of social workers.
Keywords: potřeby; obor sociální práce; sociální pracovník; kompetence; profese; profesionalizace; profesiografie; supervize; reflexivita; Etický kodex; needs; field of social work; social worker; competences; profession; professionalization; professionography; supervision; reflexivity; Code of Ethics