Historická geneze krajiny v podhorských oblastech. - Mihalčíková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo vymezit změnu krajiny v oblasti Zdíkova ležícího v blízkosti Vimperka na Šumavě, a to v časovém intervalu od roku 1949 po současnost. Bylo určeno zastoupení prvků land use - tedy lesů, orné půdy, vodních ploch a toků, sídel, cestní sítě a trvalých travních porostů na každém ze tří leteckých snímků z let 1949, 1979 a 1988. Na základě těchto snímků bylo provedeno srovnání zastoupení prvků land use v jednotlivých letech a byla vymezena změna a přetváření původního charakteru krajiny v daném časovém horizontu. Výsledky byly graficky zpracovány.
Historical landscape genesis in sub- mountainous areas.
Keywords: Zdíkov; rozloha; land use; enkláva; matrice; koridor; Zdíkov; area; land use; enclave; matrix; corridor