Vliv věku kanců na produkci a kvalitu inseminačních dávek - Povondrová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit kvantitativní a kvalitativní ukazatele kančího spermatu na inseminační stanici Radouňka. Na stanici bylo sledováno 74 kusů plemenných kanců plemene české bílé ušlechtilé, česká landrase a linie L 48. Byly sledovány základní kvantitativní a kvalitativní ukazatele ejakulátu (objem v ml, koncentrace spermií v tis. v 1 mm3, motilita v % a procento patologických spermií), které byly posuzovány v závislosti na plemenné příslušnosti, věku kance, vlivu sezóny a produkce spermatu. Jednotlivé ukazatele ejakulátu plemenných kanců byly sledovány od ledna roku 2009 do prosince roku 2011.
The effect of age on boar semen production and quality of insemination dose
Keywords: Klíčová slova: plemenní kanci; ukazatele ejakulátu; plemeno; věk kanců; Key words: breeding boars; semen parameters; breed; age of boars