Ošetřovatelská péče u klienta s perkutánní endoskopickou gastrostomií na oddělení následné péče - Chadová, Anna (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce byla rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popisována enterální výživa a perkutánní endoskopická gastrostomie. Teoretická část byla zakončena kapitolou o ošetřovatelské péči o klienty s PEG sondou. V praktické části byly určeny dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat specifika ošetřovatelské péče o klienty s perkutánní endoskopickou gastrostomickou sondou. Druhým bylo zjistit, jaké problémy se vyskytují v ošetřovatelské péči o klienty s PEG sondou z pohledu zdravotnického personálu. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: 1. byla zaměřena na specifika ošetřovatelské péče u pacientů s PEG sondou. 2. směřuje k problémům v ošetřovatelské péči, které zdravotnický personál u klientů s PEG sondou vnímá. Empirická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření, formou polostrukturovaných rozhovorů a formou zúčastněného pozorování. Rozhovory byly uskutečněny s osmi probantkami na oddělení následné péče. Na základě výsledků bylo zjištěno, že dotazované probantky zvládají ošetřovatelskou péči o klienta s PEG sondou. Zvládají ošetřovat místo vpichu, podávat výživu i medikamenty do PEG sondy. Problémy se vyskytly u odsávání žaludečního obsahu a polohování klienta před podáním výživy. Dále z výzkumu vyplynulo, že probantky udávaly nejčastější problémy jako ucpání PEG sondy a zánět v okolí vpichu, vše řešily s lékařem. Výsledky této bakalářské práce by mohly být využity k uskutečnění seminářů na oddělení následné péče a tím zvýšit informovanost sester a zkvalitnění péče o klienty s PEG sondou.
Nursing care for a client with percutaneous endoscopic gastrostomy at the Department of Subsequent Care.
Keywords: Perkutánní endoskopická gastrostomie; enterální výživa; medikamenty; ošetřovatelská péče.; Percutaneous Endoscopic Gastronomy; Enteral Nutrition; Medication; Nursing.