Vztahy vektor - patogen - hostitel na příkladu spirochét lymeské boreliózy (a viru klíšťové encefalitidy) - Vavrušková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce byla zaměřena na studium vztahů mezi vektory, patogeny a hostiteli. Klíšťata hledající hostitele byla sbírána metodou vlajkování a testována na přítomnost DNA hostitelů klíšťat a DNA borélií v klíšťatech. Odchycení drobní savci byly vyšetřeni na přítomnost klíšťat a byla zjišťována intenzita infestace jedincův závislosti na stadiích klíšťat, pohlaví a velikosti těla hostitele. Získaná klíšťata byla vyšetřena na přítomnost DNA borélií a RNA viru klíšťové encefalitidy. Výsledky z identifikace hostitele a detekce patogenů byly porovnány a byly studovány vztahy mezi hostitelem, vektorem a patogenem.
Vector-pathogen-host interaction on the example of spirochetes Lyme boreliosis disease (and tick-borne encephalistis virus)
Keywords: vztahy hostitel-vektor-patogen; borélie; virus klíšťové encefalitidy; vector-pathogen-host interaction; Borrelia; tick-borne encephalitis virus