Stanovení krevního obrazu u sideropenických anemií a sledování závislosti výsledku léčby na míře vstřebávání železa - Panochová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2011)
Sideropenická anemie je nejrozšířenější anemií v celém světě. Příčinou tohoto typu chudokrevnosti je nedostatek železa. Tato práce se zabývá stanovením výsledků léčby krevního obrazu a vstřebávání železa u pacientů se sideropenickou anemií. V praktické části popíši metody stanovení krevního obrazu, stanovení železa a resorpční křivky. Krevní obraz stanovují na oddělení Klinické hematologie Nemocnice České Budějovice a.s. na analyzátoru společnosti Beckman Coulter - Counter LH 755. Hladinu železa stanovuje laboratoř klinické chemie Nemocnice České Budějovice a.s. na analyzátoru Advia. Primární cíl práce byl potvrzen, vstřebávání má významný vliv na efekt perorální léčby.
Determination of blood counts at sideropenic anemia, and monitoring depending on the outcome rate of iron absorption
Keywords: anemie; erytrocyty; sideropenická anemie; stanovení resorpční křivky; železo; anemia; erythrocytes; iron deficiency anemia; determination of resorption curve; iron