PROVOZNÍ OVĚŘENÍ MONOSEXNÍCH OBSÁDEK V CHOVU TRŽNÍHO KEŘÍČKOVCE JIHOAFRICKÉHO (Clarias gariepinus) - Jelínek, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo ověřit vliv monosexních obsádek při chovu tržního keříčkovce jihoafrického (Clarias gariepinus) na rychlost růstu, růstovou heterogenitu, krmný koeficient, výtěžnost a kvalitu produktu v provozních podmínkách malé rybí farmy s recirkulačním akvakulturním systémem. Do šesti nádrží o objemu á 0,3 m-3 bylo nasazeno po 60 jedincích o průměrné kusové hmotnosti 614 ? 135 g, celosamičí, celosamčí a smíšené obsádky (vždy ve 2 opakováních). Ryby byly krmeny krmivem v obvyklých a evidovaných krmných dávkách 4 krát denně. Na konci pokusu v délce 119 dnů dosáhla průměrná hmotnost ryb 1445 ? 911 g. Bylo zjištěno, že složení obsádek mělo statisticky průkazný vliv na krmný koeficient, gonadosomatický index a výtěžnost filetů. Statisticky průkazné rozdíly nebyly nalezeny v rychlosti růstu (SGR), heterogenitě růstu, ani ve složení svaloviny (obsah tuků a bílkovin). Výtěžnost filetů bez kůže dosáhla u jikernaček ve smíšené obsádce pouze 40,74 ? 1,81 %. Ekonomicky výhodnou alternativou ke smíšené obsádce s poměrem pohlaví 1:1 se ukázala celosamčí obsádka, kde bylo dosaženo výtěžnosti filetů bez kůže 46,99 ? 1,12 %. Rovněž konverze krmiva byla příznivější u celosamčích obsádek (FCR = 1,08 ? 0,08 a 1,04 ? 0,12), ve srovnání s celosamičími (FCR = 1,18 ? 0,21 a 1,25 ? 0,19). Obsah tuku ve svalovině na konci pokusu kolísal u jednotlivých skupin mezi 5,10 - 10,53 % bez prokázané závislosti na typu obsádky, obsah bílkovin vykazoval jen minimální rozdíly, kolísal v rozpětí 15,18 - 16,46 % , Sušiny obsahovala svalovina od 24,23 do 27,95 % bez prokázané závislosti na typu obsádky. Značný ekonomický dopad má skladba obsádek při hodnocení výtěžnosti filetů bez kůže jako finálního produktu.
OPERATIONAL VERIFICATION OF MONOSEX POPULATIONS IN AFRICAN CATFISH (Clarias gariepinus) FARMING
Keywords: celosamčí; celosamičí; krmný koeficient; gonadosomatický index; výtěžnost filet; all-male; all-female; food conversion ratio; gonadosomal index; fillet yield