Vliv edukace na klienty s leukemií. - Davidová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2011)
Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na popis a charakteristiku leukemických onemocnění, na jejich diagnostiku a léčbu. Dále se teoretická část soustředí na ošetřovatelskou péči u klienta s leukemií a na uspokojování biopsychosociálních potřeb. V neposlední řadě se zabývá komunikací a edukačním procesem v rámci leukemického onemocnění. Praktická část bakalářské práce je cílena na zjištění způsobu podání edukace, na oblastech prováděné edukace a na zjišťování spokojenosti s edukací u klientů s leukemií. K získání a zpracování dat praktické části bylo použito kvalitativního výzkumného šetření, pomocí metody polostrukturovaného rozhovoru. Anonymní rozhovory byly vedeny se dvěma skupinami respondentů. První skupinu tvořily všeobecné sestry pracující na oddělení klinické hematologie a skupinou druhou byli klienti hospitalizovaní na tomto oddělení; klienti s diagnostikovaným leukemickým onemocněním. Zjištěné informace mohou pomoci ke zlepšení komunikace mezi zdravotníkem a klientem, ke zdokonalení edukace u klientů s leukemií a díky správně vedené edukaci i k usnadnění zvládání nemoci.
Impact of education on clients with leukemia.
Keywords: Všeobecná sestra; klient; leukemie; edukace; nurse; client; leukaemia; education