Postoj ošetřovatelského managementu k výzkumu v ošetřovatelství - Bartošová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Výzkum v ošetřovatelství je nedílnou součástí ošetřovatelství. Provádění vědecko-výzkumné činnosti v oboru tvoří základ pro zkvalitnění ošetřovatelské péče a rozvoj samotného vědního oboru. Pro sestry pracující na klinickém pracovišti, které mají vykonávat výzkumná šetření, jsou důležité znalosti, jak šetření provádět a podpora managementu nemocnice. Bez této podpory by nemohly uvádět výsledky výzkumu do praxe, která je v současné době více založená na standardních postupech. Teoretická část práce se zabývá ošetřovatelským výzkumem, koncepcí výzkumu a historickým vývojem. Dále se věnuje etickým principům ošetřovatelského výzkumu, základním rolím sester, aktivitám založených na důkazech, možnostem financování výzkumu v České republice a hodnocení vědecké práce. Cílem práce bylo zjistit povědomí, účast a zájem managementu základní a střední úrovně o ošetřovatelský výzkum. Stanovili jsme čtyři hypotézy, které jsme pomocí kvantitativního šetření ověřovali. H1: Výzkumu v ošetřovatelství se účastní více všeobecných sester s vysokoškolským vzděláním než sester, které absolvovaly střední zdravotnickou školu. H 2: Všeobecné sestry manažerky, které mají ukončené vysokoškolské vzdělání, jsou lépe připraveny na realizaci ošetřovatelského výzkumu než sestry manažerky se středoškolským vzděláním. H3: Ošetřovatelský management základní a střední úrovně z Nemocnice České Budějovice a.s. se účastní na ošetřovatelském výzkumu více než management z ostatních nemocnic v Jihočeském kraji. H 4: Ošetřovatelský management, který se účastní na ošetřovatelském výzkumu, dále uplatňuje výsledky výzkumu v praxi. Kvantitativní šetření bylo realizováno technikou dotazníku. Výzkumný soubor tvořily sestry, které pracují v pozici manažera/ky střední a základní úrovně na lůžkových oddělení v nemocnicích v Jihočeském kraji. Šetření probíhalo v osmi nemocnicích v Jihočeském kraji. Lze říci, že povědomí o výzkumu v ošetřovatelství je na dobré úrovni, téměř polovina sester sleduje a uplatňuje informace a výsledky z výzkumu v klinické praxi a rovněž většina sester je připravena realizovat buď jednoduché výzkumné šetření, nebo se podílet na výzkumu pod vedením či připravit a realizovat samostatně výzkumný projekt. Domníváme se, že sestry by měly zájem o ošetřovatelský výzkum, ale ne jako součást jejich běžných povinností, které mají na pracovišti. Pro rozvoj oboru ošetřovatelství je nutné dále zvyšovat povědomí o ošetřovatelském výzkumu a motivovat sestry, aby měly zájem tento výzkum provádět. Výsledky šetření budou zaslány hlavním sestrám/náměstkyním pro ošetřovatelskou péči všech oslovených zdravotnických zařízení. Rovněž mohou sloužit jako podklad pro další výzkumná šetření. Přednáška na téma ?Význam ošetřovatelského výzkumu v práci sestry? bude sloužit pro zvyšování povědomí o ošetřovatelském výzkumu.
Attitude of Nursing Management to Nursing Research
Keywords: Management; ošetřovatelský výzkum; sestra; Management; nursing research; Nurse