Obchodně-politická opatření v mezinárodním obchodě - Malecká, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Díky členství České republiky v Evropské unii řadíme obchodní politiku mezi společné politiky tohoto Společenství. Stát může pomocí různých nástrojů ovlivňovat své záměry, které se týkají obchodních vztahů se zahraničím nebo vnitřní ekonomiky státu. Bakalářská práce byla zaměřena na obchodně-politická opatření v mezinárodním obchodě. Hlavním cílem bylo zhodnotit tyto opatření v České republice potažmo v Evropské unii. Vedlejším cílem bylo studium teoretických východisek tohoto řešeného problému, analýza obchodně-politických opatření v mezinárodním obchodě v ČR a EU a vyhodnocení těchto opatření v mezinárodním obchodě ČR a EU.
Trade-policy measures in international trade
Keywords: tarifní opatření; netarifní opatření; smluvní prostředky; proexportní politika; multilaterální dohody ČR; antidumping; ochranná opatření; tariff measures; non-tariff measures; contract resources; pro-export policy; the multilateral agreement CR; anti-dumping; safeguard measures