Vnitrodruhová variabilita dechové frekvence během stresové reakce u hraboše polního (Microtus arvalis) - Janochová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Úkolem této práce bylo zjistit, zda existují individuální rozdíly v dechových frekvencích hrabošů polních (Microtus arvalis) a zda je jejich povaha konzistentní. Dalším cílem bylo prověřit jejich možný vztah s osobnostními charakteristikami sledovaných jedinců. Individuální hodnoty dechových frekvencí byly naměřeny pomocí přístroje sestávajícího se z respirometrické komůrky napojené na tlakové čidlo a osciloskop. Měřena byla klidová (resting breath frequency, RBF) a stresová dechová frekvence (stress breath frequency, SBF), následně byl spočten jejich procentuální rozdíl. Osobnostní charakteristiky sledovaných zvířat (reakce na Open Field test) byly získány převzetím dat získaných v rámci předchozího projektu. Bylo zjištěno, že studovaný druh vykazuje konzistentní inter-individuální rozdíly v dechových frekvencích, a to ve všech měřených parametrech. Výsledky mojí studie také dokládají velmi těsný vztah individuální hodnoty SBF a procentuálního rozdílu mezi RBF a SBF s osobnostními charakteristikami sledovaných zvířat. U jedinců projevujících se v Open Field testu jako "shy" (tj. anxiózní zvířata snadno podléhající stresu) byly naměřeny vyšší hodnoty SBF a procentuálního rozdílu mezi RBF a SBF.
Intraspecific variation of breath frequency during stress reaction in common vole (Microtus arvalis)
Keywords: personalita; coping style; dechová frekvence; stres; personality; coping style; breath rate; stress