Návrh cvičebního programu zaměřeného na kompenzaci dysplazie kyčelního kloubu - Fučík, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vytvořením zásobníku cviků zaměřených na kompenzaci dysplazie kyčelního kloubu a odstranění svalových dysbalancí v kyčelním kloubu. Jsou zde použity obsahové analýzy a následné syntézy. Cílem této práce je sestavení zásobníku cvičení určených ke kompenzaci dysplazie kyčelního kloubu a odstranění dysbalancí v této oblasti, jakožto představit si nejčastější příčiny obtíží v kyčelním kloubu. Analytická část se zaobírá rozborem odborné literatury a vysvětlením některých pojmů jako je anatomie kyčelního kloubu, vývoj kyčelního kloubu, svaly v oblasti kyčelního kloubu, rozsah pohybu, klasifikace vývojové dysplazie až po příčiny vzniku dysplazie a jeho vyšetřením. Rozborem této problematiky se dostávám k charakteristice kompenzačních cvičení. Syntetická část se zaměřuje na sestavení přehledu vybraných cviků určených ke kompenzaci dysplazie kyčelního kloubu a odstranění nevyváženého stavu v tomto kloubu. Zásobník kompenzačních cviků zahrnuje jak cviky uvolňovací, tak i cviky protahovací a posilovací. U každého cvičebního prvku je popsána a definována výchozí poloha, provedení cviku a jsou vysvětleny nejčastější chyby.
Designing an exercise program aimed at compensating for hip dysplasia
Keywords: dysplazie kyčelního kloubu; svaly v oblasti kyčelního kloubu; kloubní pohyblivost; vyšetření kyčelního kloubu; kompenzační cvičení.; hip dysplasia; muscles in the hip joint area; joint mobility; hip joint examination; compensatory exercise.