Specifika účetnictví zemědělského podniku - Cinková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce na téma "Specifika účetnictví zemědělského podniku" má za cíl v teoretické části popsat účetní systém zemědělského podniku se zaměřením na jeho specifické okruhy od ostatních podnikatelských subjektů. Především se jedná o účtování majetku (preferenční limity mléka, základní stádo krav, zvířata v kategorii zásob, rostlinná výroba). V souvislosti s pořízením majetku je uvedena i dotační politika státu a Evropské unie. Práce obsahuje zdroje krytí majetku a účetní závěrku zemědělského družstva. Praktická část je zaměřena na příklady účtování specifik zemědělské výroby u Zemědělského obchodního družstva "Vysočina" Polná, družstva. Součástí práce je přehled dotací podniku a jejich vliv na výsledek hospodaření. Na závěr práce je uvedená sestavená rozvaha a výkaz zisku a ztráty podniku za rok 2006.
Specifics of accounting in agricultural enterprise
Keywords: účetnictví; dotace; zemědělský podnik; účetní závěrka; accounting; dotation; farming business; final accounts