Svařování hliníku a jeho slitin se zaměřením na vypracování vyučovací metodiky, didaktických postupů a učebních textů pro výuku ve svářečské škole EGE, spol. s r.o. v metodě svařování podle ČSN EN ISO 4063: 131 (MIG) - Vik, Radovan (Jihočeská univerzita, 2016)
Úvodní část krátce definuje teorii tvorby výukového materiálu. Následuje historie tavného svařování, kapitola o hliníku a jeho slitinách, definice základních pojmů z oblasti elektrotechniky a terminologie svařování. Dále je ve stručnosti popsána bezpečnost a ochrana zdraví při svařovacích pracích a požární ochrana. Následující části práce podrobněji popisují ruční svařování hliníku a jeho slitin, metodu 131 (MIG), svařovací zdroje, techniky, ochranné plyny, lahve na plyny, redukční ventily. Další část je zaměřená na defekty vznikající při svařování hliníku, jejich zjišťování a vyhodnocování. Závěrečná část pojednává o požadavcích na kvalifikaci svářečů.
Welding of aluminum and its alloys with a focus on developing teaching methodologies, teaching methods and textbooks for teaching in welding school EGE, spol. s.r.o. the welding process according to EN ISO 4063: 131 (MIG)
Keywords: svařovací metoda 131 (MIG); svařovací polohy; svařovací zdroj; svar; hliník; WPS; Welding method 131 (MIG) welding position; welding machine; weld aluminum; WPS