Využití hodnotících testů u seniorů - Lehkoživová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem hodnocení seniorů a jeho využití v ošetřovatelské praxi. Teoretická část práce se zaměřuje na vysvětlení základních pojmů a oblastí týkajících se stáří a stárnutí. Dále přibližuje, jaká jsou specifika péče o geriatrického pacienta včetně nejčastějších syndromů s geriatrií spojených. Závěr teoretické části popisuje hodnotící nástroje v geriatrii a jejich využití v různých oblastech. Bakalářská práce měla stanoveny dva cíle. Prvním z nich bylo nalézt měřící nástroj, který je vhodný k zhodnocení geriatrického pacienta v ošetřovatelské praxi. Druhým cílem bylo zmapovat využití hodnotících testů u seniorů v ošetřovatelské praxi. Výzkumné šetření proběhlo kvantitativní formou. Pro naplnění cílů bylo využito standardizovaného testování, které probíhalo anonymně. Pro sběr dat byly vybrány následující testy: Kritéria pro hodnocení křehkosti seniorů dle Friedové a Barthelové index základních všedních činností. Cílovou skupinou byli senioři ve věku nad 70 let včetně a testování probíhalo v domově pro seniory a v domě s pečovatelskou službou v Českých Budějovicích v průběhu března a dubna 2023. Celkem se testování zúčastnilo 60 seniorů v rozmezí 70-96 let. Hodnotící test Friedové byl rozšířen o nestandardizovanou část týkající se identifikačních údajů o seniorovi potřebných ke statistickému zhodnocení (věk, pohlaví, BMI, počet pádů). Základní vyhodnocení výzkumného souboru bylo zpracováno pomocí grafů a uvedené hypotézy byly zpracovány statistickou metodou korelace. Výsledky práce potvrdily, že lidé ve vyšším věku trpí ztrátou fyzické aktivity, poklesem svalové síly, ztrátou hmotnosti a vyčerpaností. Potvrdil se také vliv některých parametrů na riziko nebo výskyt geriatrické křehkosti. Prokázána byla i vzájemná závislost mezi testem Friedové a testem Barthelové, tedy že senioři trpící křehkostí a svalovou slabostí jsou více závislí na pomoci druhých. Cílem je včasné identifikování křehkého seniora a tím předcházet následným komplikacím, jako je například ztráta soběstačnosti.
Utilization of evaluation by seniors
Keywords: Geriatrický syndrom; křehký pacient; hodnocení geriatrického pacienta; hodnotící nástroje.; Geriatric syndrome; frail patient; assessment of the geriatric patient; assessment tools.