Volný čas dětí na I. st. ZŠ - Douchová, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá volným časem dětí mladšího školního věku. Teoretická část pojednává o vývoji dítěte, o působení okolních vlivů na žáka, co se týká zejména rodiny, vrstevníků, prostředí a médií. Dále se zabývá pojmem volný čas, možnostmi jeho využití, jeho strukturou a funkcí a zájmovými činnostmi. Třetí kapitola je věnována výchově mimo vyučování. V praktické části je na základě výzkumné sondy, která byla provedena ve dvou základních školách, zjišťováno, jak se liší trávení volného času dětí z malého města a z města většího. Rozdíly mezi dívkami a chlapci. A jakým způsobem by si děti přály strávit svůj vysněný volný čas.
Free time children in primary school
Keywords: aktivity dětí; dítě mladšího školního věku; média a komunikace; rodina; vlivy působící na dítě; volný čas; výchova mimo vyučování; zájmové činnosti; základní škola