Stanovištní vazba nočních motýlů (Lepidoptera: Macrolepidoptera) ve stanovištně pestré přírodní rezervaci (NPR Koda, Český kras) - Závitkovská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Výzkum této práce probíhal v Národní přírodní rezervaci Koda spadající pod správu CHKO Český kras v roce 2010. Cílem této práce bylo porovnat faunu nočních motýlů ve vztahu k hlavním biotopům zastoupeným v rezervaci a to metodou odchytu lákáním na světelný zdroj (dále jen ?lapač?). Celkem bylo zjištěno 4455 jedinců nočních motýlů ve 295 druzích. Stepní enklávy v rezervaci hostily více druhů než přerostlé pařeziny a porosty s převahou buku. V ordinačních analýzách se stepní enklávy vylišily od lesních porostů, a odchyty ze stepních enkláv se lišily od odchytů z lesů biotopovou vazbou druhů (více druhů stepních stanovišť). Naopak odchyty z přerostlých pařezin a bučin se s převažující biotopovou vazbou druhů nelišily. Toto platilo jak pro všechny zjištěné noční motýly, tak v samostatných analýzách pro čeledi Geometridae a Noctuidae. Stepní biotopy patří k nejhodnotnějším lokalitám na území NPR Koda.
Habitat association of moths (Lepidoptera: Macrolepidoptera) in a structurarly diverse nature reserve (Koda National Nature Reserve, Cesky Kras)
Keywords: Český kras; Lepidoptera; lesní stanoviště; management; noční motýli; ochrana přírody; stanovištní vazba; výmladkové lesy.; Bohemian karst; conservation management; coppicing; habitat association; insect conservation; Lepidoptera; moths; woodland biotopes.