Daň z přidané hodnoty ve státech Evropské unie - Rozkopalová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce zpracovává problematiku DPH v zemích Evropské unie s cílem určit skupiny států EU podle významu DPH v jejich daňových systémech a identifikovat faktory, které mohou zařazení států do jednotlivých skupin ovlivňovat. Pro určení podobnostních skupin je využito hierarchické metody shlukové analýzy dat za roky 1995, 2002, 2009 a 2017. Za třídící znaky analýzy jsou zvoleny makroekonomické ukazatele charakterizující DPH v jednotlivých státech: DPH na hlavu, Podíl DPH na HDP, Podíl DPH na daňových výnosech, Snížená sazba DPH a Průměrná snížená sazba DPH. Změny shluků v čase odhalují zvýšení počtu států, které tvoří pro svou odlišnost samostatný jednočlenný shluk. Zároveň se ukazuje, že členění států na OMS a NMS je pro výsledky shlukování stále charakteristické a tzv. staré a nové členské státy se ve společném shluku vyskytují jen výjimečně. Dalším dílčím cílem je potvrzení nebo vyvrácení hypotézy daňové konvergence 28 členských států EU v oblasti zvolených ukazatelů DPH mezi roky 1995-2017. Aplikací nástrojů popisných statistik na časové řady hodnot zvolených ukazatelů, a především na základě vyhodnocení vývoje variačních koeficientů těchto ukazatelů je hypotéza daňové konvergence na uvedeném časovém intervalu potvrzena.
Value Added Tax in the European Union
Keywords: daň; daň z přidané hodnoty; harmonizace daní; Evropská unie; shluková analýza; tax; value added tax; tax harmonization; European Union; cluster analysis