Nejzávažnější genetické choroby u teriérů - Kameníková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Úkolem této bakalářské práce je zpracovat kompletní literární studii týkající se dědičných chorob teriérů a podrobněji představit některé vybrané. Práce tedy obsahuje jak seznamy chorob prokázaných u plemen teriérů, tak i popisy nejčastějších a nejvýznamnějších chorob. Vysvětleny jsou hlavně příčiny vzniku těchto chorob, jejich dědičnost a dopad na jedince, popřípadě jejich léčbu. Dále práce pojednává o vlivu těchto odchylek na chov teriérů, o možnostech jejich eliminace a o možných strategiích zvýšení zdraví. V závěru shrnuji některá obecná doporučení pro chovatele teriérů.
The most serious genetic disorders on Terriers
Keywords: dědičné choroby; geny; plemeno; pes; strategie zlepšení zdraví; eliminace chorob; teriéři; heredity; hereditary diseases; genes; breed; dog; health improvement strategy; elimination of diseases; terriers