Srovnání ekologických nároků a funkčních vlastností druhu Lathyrus niger na druhově bohatých loukách a v listnatých lesích Bílých Karpat: analýza růstu a stanovení zásobních látek metodou kapalinové chromatografie - Klečková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Lathyrus niger je vytrvalá bylina, typická pro listnaté lesy, která produkuje velké množství biomasy, zvláště pod zemí. Cílem této studie bylo vyhodnocení dynamiky celkových nestrukturálních sacharidů (TNC) v kořenech a analýza růstu u druhu L. niger během vegetační sezóny. Byl testován vliv biotopu (les nebo louka), zahrnující také vliv zastínění rostlin v lese, dále vliv kosení na růst rostlin a na změnu obsahu TNC.
The comparison of ecological and functional characteristics of species Lathyrus niger in rich species meadows and in deciduous forests of White Carpathian Mountains: analysis of growth and assesment of carbohydrate storage by method of liquid chromatography
Keywords: Klíčová slova: růst; sacharidové rezervy; kosení; biotop; Lathyrus niger; Key words: growth; carbohydrate reserves; mowing; biotope; Lathyrus niger