Únikové reakce ryb před tralovými sítěmi - Sajdlová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce by měla čtenáře seznámit s problematikou chování rybovitých obratlovců v blízkosti ústí tralových sítí, neboli souborem reakcí, které ryby vykazují během úhybných manévrů před sítí vlečenou za výzkumnými čluny. V souvislosti s tím práce pojednává o metodách, kterými lze studovat chování ryb v jejich přirozeném prostředí. Především se jedná o sonarová zařízení, která jsou pro tento účel v současnosti hojně využívána. Dále se práce věnuje způsobům lovu do sítí (zejména tralových), které se osvědčily jako vhodný ''nástroj'' pro výzkum ryb také ve vnitrozemských sladkých vodách. V neposlední řadě je pojednáno o faktorech a smyslových vjemech, které mají na únikové reakce ryb zásadní vliv.
Fish avoidance behaviour in response to a trawl gear
Keywords: rybí chování; tralové sítě; tralování; hydroakustika; sladkovodní jezera a nádrže; fish behaviour; trawl gear; trawling; hydroacoustics; freshwater lakes and reservoirs