Motivy příměstské periferie - grafika (soubor linorytů) - Zemanová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Anotace Téma: Motivy příměstské periférie Autor: Eva Zemanová Katedra: Katedra výtvarné výchovy Tématem diplomové práce jsou motivy městské periférie a jejich zákoutí. Zachycuje místa zapadlých ulic, staré opuštěné nádražní budovy, stadióny, továrny s vysokými komíny. Charakterizuje nálady a atmosféru těchto tajemných částí periférie. Praktická část obsahuje soubor 13 grafik na téma Motivy příměstské periférie. Téma je zpracováno do techniky linorytu v dvou upravených formátech a je doplněno přípravnými kresbami přírodním uhlem. Písemná část se zaměřuje na skupinu českých výtvarných umělců 40. let 20. století, kteří se zabývali motivy městských scenérií - na uměleckou tvorbu Skupiny 42. Věnuje se zapojením tématu do školní praxe na ZUŠ. Uvádí cíle pro řešení tématu v jednotlivých oborech ve výtvarné výchově. Dále se zabývá hledáním proměn uplynulého času a zátiším odložených věcí na příkladech reprodukcí děl autorů českého a světového výtvarného umění. Zaměřuje se na využití barvy v grafice při tisku z výšky. Na teorii barev a techniku barevného tisku.
Motifs of city periphery
Keywords: Klíčová slova Městské periférie; Skupina 42; barva v grafice.; Key words: City periphery; The Group 42; colour in graphics