Sledování radiační zátěže pacientů při skiagrafických vyšetřeních ve FNKV Praha - Sedinová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
ANOTACE V bakalářské práci jsem sledovala radiační zátěž pacientů při skiagrafickém vyšetření na radiodiagnostické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v průběhu let 2008 a 2009. Cílem práce bylo optimalizovat dávku rentgenového záření při skiagrafickém vyšetření, při zachování nejvyšší možné kvality skiagramu a navrhnout optimální řešení ve vztahu k usměrňování expozice populace. V práci jsem se snažila porovnat radiační zátěž pacientů při analogové a digitální skiagrafii při použití standardních ochranných pomůcek a analyzovat radiační zátěž pacientů při skiagrafickém vyšetření. Výpočty byla z části potvrzena hypotéza, že radiační zátěž pacientů lze snížit nastavením vhodných expozičních parametrů ,ale i především pomocí jiných systémů zobrazení a jejich optimalizace.
Monitoring of radiation stress of pacients during radiographic examination in FNKV Prague
Keywords: radiační zátěž; diagnostická referenční úroveň; zkoušky dlouhodobé stability; dopadová kerma; analogová skiagrafie; digitální skiagrafie; optimalizace; Radiation dose; diagnostic reference level; tests of long-term stability; impact kerma; analog skiagraphy; digital skiagraphy; optimization