Pracovní využití teriérů typu bull - Töröková, Jacquelina (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá historií vzniku, původu, domestikaci psa a jednotlivých typů bulteri-érů. Poukazuje na křížení bulldoga s černým teriérem. Práce dále se zabývá jednotli-vými typy psů Bull, jejích charakterem, popisem. Zodpovídá otázku ,,Proč není pitbul lidem nebezpečný?, hodnotí konfliktní situace, a poukazuje, jak ke konfliktům může docházet. Zmiňuje se o současné odlišnosti a negativa u jednotlivých plemen. Zařazuje pokus o vytvoření nového obřího typu American Bully a také hodnotí ne-známí typ gulteriéra. Práce seznamuje se základy chovu psa od zakoupení štěněte až po jeho periodický vývoj, komunikaci, chování a učením. Práce poukazuje na pre-venci chorob, výcvik, právní odpovědnosti chovu a na závěr doporučuje využití terié-rů typu bul pro praxi vč. sportovního použití.
Duty cycle bull terrier type
Keywords: Buldok; Bull; Teriér; AMST; American Bully; gulteriér; Staf; pes; fena; FCI; Bojové plemeno; chov; vývoj; výcvik; agresivita; použití.; Bulldog; Bull Terrier; AMST; American Bully; gulteriér; Staf; dog; bitch; FCI; Fighting; breed; breeding; development and training; aggression; use.