Populace jalovce obecného (Juniperus communis) ve vybraném území Plzeňského kraje - Kelíšek, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Jalovec obecný (Juniperus communis) je keř či menší strom, v České republice původní a dříve hojně rozšířený. Dnes však patří mezi ohrožené druhy. Jeho galbuly, zvané jalovčinky, se používají jako koření nebo k výrobě alkoholických nápojů. Cílem této práce bylo zmapovat populaci jalovce obecného ve vybraném území Plzeňského kraje ? VKP Jalovcová stráň Odolenov, provést dendrologická měření a vypracovat mapové podklady. Na lokalitě byla zjištěna populace o velikosti 253 kusů původních jalovců a 260 kusů semenáčů, dosázených v letech 2010 ? 2011. U původních jalovců, které dosahují stáří cca 40 - 50 let byla zjištěna průměrná výška 290 cm při průměrném obvodu kmene 23 cm.
The population of juniper (Juniperus communis) in the selected area of the Pilsen Region
Keywords: jalovec obecný; Juniperus communis; VKP Jalovcová stráň Odolenov; mapování; populace; Juniperus communis; significant landscape element Jalovcová stráň Odolenov; mapping; population