Sektorový operační program zemědělství a jeho hodnocení - Marková, Věra (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce je seznámit se s možnostmi čerpání finančních prostředků pro Českou republiku jako člena EU. Jsou uvedeny přehledy možností čerpání ze strukturálních fondů EU a předvstupní finanční pomoci. Práce je zaměřena na Operační program Rozvoje venkova a multifunkčního zemědělství 2004 - 2006 a jeho hodnocení z hlediska formálních požadavků EU a z hlediska využívání finančních zdrojů. V druhé části práce je tento program popsán včetně zásad přípravy projektů a poskytování finanční podpory. Práce je dále zaměřena na finanční rámec a přehled čerpání z tohoto programu dle jednotlivých let, krajů a opatření. Na základě databáze podniků, které žádaly o finanční pomoc v rámci tohoto programu je spočítáno několik ekonomických ukazatelů. Práce je zakončena posouzením možností finančních prostředků z EU, vyhodnocením OP Zemědělství a nastínění situace pokračujícího programu na období 2007 - 2013.
The Sectoral Operational Programme for Poly-Functional Agriculture and its evaluation
Keywords: operační program; zemědělství; rozvoj venkova; evropská unie; cíle; priorita; hodnocení; finanční rámec; finanční prostředky; operational programme; agriculture; rural development; European Union; intentions; priority; evaluation; financial framework; financial resources