Madagaskarské stonkové sukulenty, chráněné CITES, ve sbírkách ČR - Koupal, Vít (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce byla zaměřena na zhodnocení zastoupení madagaskarských stonkových sukulentů, jako jedné z hlavních skupin sbírkových rostlin, chráněných CITES, ve vybraných sbírkách ČR. Sledovanými sbírkami byly Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Botanická zahrada Libverda Děčín, Botanická zahrada Liberec, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Botanická zahrada hlavního města Prahy, Botanická zahrada města Teplice a vybraná soukromá sbírka. Údaje o zastoupení sledovaných rostlinných druhů byly získány na základě osobní návštěvy a z poskytnutých seznamů. Doplněna byla z evidenčního programu Florius. Zhodnocení druhové rozmanitosti na základě zastoupení čeledí ukázalo dominantní zastoupení čeledi Euphorbiaceae, výrazněji byly také zastoupeny čeledi Apocynaceae a Didiereaceae. Druhy madagaskarských stonkových sukulentů zapsaných v Přílohách I a II na aktuálním seznamu CITES, byly ve většině sbírek zastoupeny přibližně stejným podílem. Výjimku tvořily dvě sbírky, (sbírka Botanické zahrady Liberec a sbírka soukromá) kde byl větší podíl zastoupení druhů z Přílohy I. Z hlediska druhového složení, se sbírky Zoologické a botanické zahrady města Plzně, Botanické zahrady hlavního města Prahy a soukromá sbírka výrazně lišily od sbírek zbývajících.
Madagascar stem succulents, protected by CITES, in collections in the Czech Republic
Keywords: Stonkové sukulenty; Madagaskar; CITES; sbírky; botanické zahrady; Stalk succulent plants; Madagascar; CITES; collections; botanic gardens