Umění a jeho hodnoty v životě člověka v pojímání Jana Pavla II. - Filip, Michal; Lisnik, Anton (Verbum - vydavateľstvo Katolíckej univerzity v Ružomberku, 2014)
Text článku poukazuje na myšlenkový odkaz papeže Jana Pavla II., který se týká oblasti umění a umělecké tvorby. Autor se rovněž zaměřuje na otázky vztahující se k objasnění pojímání klíčových esteticko-uměleckých kategorií samotným Janem Pavlem II. Text se obrací především k poselství Jana Pavla II. obsaženého v jeho „Listu umělcům“ z roku 1999, který analyticky zkoumá a vybraně zasazuje do kontextu soudobých teorií vážících se k „výzkumu uměním“.
Art and its value in human life in the conception of John Paul II.
Keywords: umění, teologie, Jan Pavel II., tvorba, výzkum uměním; art, theology, John Paul II., creation, arts-based research