Srovnání biodiverzity v hospodářském lese a v přirozeném horském lese - indikátory biodiverzity - Barborková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce pojednává o biodiverzitě v hospodářských lesích a v přirozených horských lesích. V literárním přehledu diskutuje příčiny poklesu biodiverzity v lesích ovlivněných antropogenní činností. Dále poukazuje na význam mrtvého dřeva v přirozeném lesním ekosystému. Je diskutován vliv holosečné těžby na mikroklima daného stanoviště a biodiverzitu (významný mikrobiotop bezobratlých). Jako bioindikátory antropogenního ovlivnění lesa jsou navrhovány bioindikátory změn biodiverzity, v našem případě epigeičtí brouci (zejména střevlíkovití a drabčíkovití). Vlastní průzkum se týká epigeických bezobratlých brouků hospodářského lesa na Klatovsku (Černíč).
Comparison of biodiversity in managed forest and in natural mountain forest - indicators of biodiversity
Keywords: biodiverzita; epigeičtí brouci; hospodářský les a přirozená horská smrčina; společenstva a jejich struktura; bioindikátory antropogenního ovlivnění v lesích; biodiversity; epigeic beetles; managed spruce forest and seminatural mountain spruce forest; structure of communities; bioindicators of human impact in forests