Konceptualizace umění jako negace formy. Problém podstaty konceptuálního umění. - Říhová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematickými aspekty avantgardy zesílenými a rozvinutými v poválečném hnutí tzv. nové avantgardy ve vizuálním umění, především pak jeho konceptuálními tendencemi, které představují pro současnou estetiku stálou výzvu. Nejprve se pokusí nastínit východiska estetické teorie umění, aby posléze poukázala, jakým směrem se kritika estetiky ze strany konceptuálních umělců ubírá. Představí možnosti a meze vybraných definičních strategií, povahu vztahu konceptuálního umění k jiným typům umění a mimouměleckým činnostem, především jeho přibližování k filosofii a vědě. Klíčovými otázkami jsou: Čím je konceptualismus? Co činí neo-avantgardní díla uměním? Lze na konceptualismus vztahovat estetické kategorie? Jakým způsobem funguje konceptuální dílo jako znak?
Conceptualisation of Art: Negation of Form and the Problem of Nature of Conceptual Art.
Keywords: konceptualismus; konceptuální umění; estetika; avantgarda; umění; Joseph Kosuth; Marcel Duchamp; Immanuel Kant; art; aesthetics; conceptualism; conceptual art; avant-garde; Joseph Kosuth; Marcel Duchamp; Immanuel Kant