Program Pět P - retrospektivní pohled dobrovolníků - Hungerová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí a to teoretické a praktické. V první části jsem definovala pojmy jako mentoring, dobrovolnictví či program Pět P. V jednotlivých kapitolách teoretické části jsem se dále podrobněji věnovala i vývoji dobrovolnictví a mentoringu ve světě a to především programu Big Brothers Big Sisters a jeho realizaci v české republice pod názvem program Pět P. Následně jsem se zaměřila na charakteristiku programu Pět P, jeho cíle, principy a jeho vývoj v České republice. Cílem práce je zjistit, jak vnímají dobrovolníci působení v programu Pět P zpětně, po ukončení působení v programu. V praktické části své práce zjišťuji, jaký vliv mělo působení v programu na jejich osobní život či profesi. Dále se zaměřuji na celkové hodnocení programu ze strany dobrovolníků, na vnímání jeho pozitiv a případných negativ, dalším dílčím cílem je zjistit, jak dobrovolníky působení v Pět P celkově obohatilo. V praktické části byl použit kvalitativní výzkum, metoda polořízených rozhovorů. Komunikačních partnerů bylo 10, jejich odpovědi jsem zpracovávala metodou otevřeného kódování, výsledky byly zaznamenány do tabulek a pod každou z tabulek jsou uvedené komentáře shrnující výsledky odpovědí. Z těchto deseti komunikačních partnerů jsem následně vybrala ještě 3 komunikační partnery pro další výzkumnou metodu - hloubkové rozhovory. Z těchto rozhovorů jsem vybrala společné tématické okruhy, které se v jednotlivých rozhovorech objevovaly. Další částí práce je diskuse, ve které jsou podrobněji zhodnoceny výzkumné otázky v souvislosti s výsledky výzkumu. Na závěr také uvádím, jak by tato práce mohla pomoci samotné Asociaci mentoringových programů v České republice, mentorům, či budoucím dobrovolníkům.
Program Five P - Retrospective View of Volunteers
Keywords: mentoring; dobrovolnictví; dobrovolník; program Pět P; mentoring; volunteering; volunteer; program Five P