Okolnosti vylučující protiprávnost - Hauer, František (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce vytváří ucelený pohled na problematiku a současné pojetí okolností vylučujících protiprávnost v České republice, které jsou vymezeny v trestním zákoně č.140/1961 Sb. (nutná obrana, krajní nouze, oprávněné použití zbraně) platného do 31.12.2009. Smyslem práce je vytvoření praktické pomůcky pro občany naší země, jakým způsobem se mají chovat a jednat v situacích, kdy bude bezprostředně ohrožen jejich majetek, zdraví nebo život, případně i jiná práva a svobody deklarovaná Listinou základních práv a svobod, v souvislosti s bezprostředním protiprávním jednáním jiných osob. V práci jsou postupně uvedeny jednotlivé podmínky, které musí splňovat útok, nebezpečí i samotná obrana před protiprávním jednáním, aby mohla být příslušnými orgány posouzena jako jednánív mezích konkrétní okolnosti vylučující protiprávnost. Rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení prezentují jejich přístup k této problematice. Rovněž obsahuje pohled na instalaci automatických obranných zařízení, jejichž používání a instalace není v současné době zákonem nijak upravena, jako účinný prostředek na ochranu svého majetku. Vzhledem k nastávající platnosti nového trestního zákoníku č. 40/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů, je v práci také věnována kapitola okolnostem vylučujícím protiprávnost de lege ferenda podle tohoto trestního zákoníku s úvahou nad jejich dalšími případnými právními úpravavami. V páté kapitole je provedena komparace těchto okolností se zahraniční právní úpravou.
CIRCUMSTANCES EXCLUDING THE ILLEGALITY
Keywords: okolnosti vylučující protiprávnost; nutná obrana; krajní nouze; oprávněné použití zbraně; svolení poškozeného; dovolené riziko; plnění práv a povinnosti nebo rozkazu; automatická obranná zařízení