Model monetárního systému bez úroků - Hawi, André (Jihočeská univerzita, 2012)
V průběhu věků měnila náboženství své postoje a učení, ale jeden z aspektů, který ve většině z nich společně přetrvává, je odpor k účtování úroku. Bylo vyvinuto mnoho úspěšných modelů a metod, které účinně dosáhly svého cíle, aniž by spoléhaly na úrok. Některým z těchto modelů byly kladeny překážky a nakonec byly zakázány místními úřady úplně, jiné fungují dodnes, například členská banka JAK a islámský monetární systém. Porovnáme-li bezúročnou půjčku s půjčkou v běžné bance, může být výsledek poněkud zavádějící, protože měsíční platby jsou u bezúročné banky vyšší. Nicméně pokud porovnáme úvěrové náklady na oba druhy bank, bezúročná banka je mnohem výhodnější. Výsledky této práce je možné hlouběji analyzovat a doplnit dalšími daty a experimenty.
The Model of Interest-free Monetary System
Keywords: úrok; lichva; monetární systém; bezúročné peníze; půjčka; náhradní měna; interest; usury; monetary system; interest-free money; loan; stamp scrip