Sňatek Adama II. z Hradce a Kateřiny z Montfortu - Říhová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná práce se zabývá svatbou Adama II. z Hradce s Kateřinou z Montfortu. V souvislosti s raně novověkými sňatkovými strategiemi odůvodňuje výběr nevěsty, který hrál ve šlechtickém prostředí důležitou roli nejen pro manželský pár, ale také pro jejich široké sociální okolí. Dále se zaměřuje na celý rituál svatebních oslav od výprosu nevěsty až po její přínos na jindřichohradecký zámek roku 1574. V této slavnosti se odrážela potřeba šlechtice reprezentovat svůj urozený stav. Adam II. z Hradce na ní vynaložil velké množství finančních prostředků, přestože jeho panství bylo vysoce zadluženo. Práce analyzuje také oslavné svatební básně, které vytvořili na počest novomanželů humanističtí básníci. Latinská poezie odkazuje na urozenost a starobylost rodu pánů z Hradce a klade důraz na pokračování rodu, které mohlo být zaručeno jedině společnými potomky. Sňatek je sledován v politickém a náboženském kontextu doby, protože úzce souvisí s četnými vazbami pánů z Hradce k habsburskému dvoru a také s pozdějším náboženským vývojem v Jindřichově Hradci, který se díky působení Kateřiny z Montfortu ubíral katolickým směrem.
The wedding of Adam II. of Hradec and Catharine of Montfort
Keywords: svatba; raný novověk; šlechta; páni z Hradce; Jindřichův Hradec; Adam II. z Hradce; Kateřina z Montfortu; rituál; slavnosti; šlechtický sňatek; epithalamia; wedding; early modern period; nobility; Lords of Hradec; Jindřichův Hradec; Adam II. of Hradec; Catharine of Montfort; ritual; festivity; nobleman's wedding; epithalamia