Vlastnická práva k nemovitostem v České republice - Kalinová, Regina (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma této bakalářské práce je "Vlastnická práva k nemovitostem v České republice". V první části této práce je popsán historický vývoj katastrů od úplných počátků až do dnešní doby. V další části se podrobně zabývám jak jednotlivými způsoby nabývání vlastnického práva k nemovitostem (jako je např. nabývání smlouvou, dědictvím, vydržením), tak i jeho ochranou a zánikem. V následující kapitole se věnuji problematice podílového spoluvlastnictví a společného jmění manželů. Poslední dvě kapitoly jsou věnovány omezení vlastnického práva k nemovitostem a vyvlastnění nemovitostí. V první jmenované kapitole se zabývám věcnými břemeny od jejich druhu přes vznik až k jejich zániku. Druhá jmenovaná kapitola je soustředěna na jednotlivé fáze vyvlastnění nemovitostí včetně samotného vyvlastňovacího řízení. V praktické části této bakalářské práce se zabývám analýzou zápisu vlastnických práv do Katastru nemovitostí České republiky.
The ownership rights to properties in the Czech republic
Keywords: vlastnictví; nabývání; věcná břemena; vyvlastnění; katastr nemovitostí; ownership rights; acquisition of property; easements; expropriation; register; cadastre