Zachování a obnova alejí na Jihlavsku - Hávová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Faktorem, který způsobuje rozvoj houbových chorob je nejen zdravotní stav dřevin, ale také jejich stáří, okolní prostředí a v neposlední řadě údržba a péče o stromy. Diplomová práce vyhodnocuje vliv různých úrovní a způsobů poškození dřevin na rozvoj houbových chorob. Jelikož je Vysočina druhým krajem nejbohatším na stromořadí, bylo vybráno právě Jihlavsko. Práce se skládá ze dvou částí. V první z nich je popsána historie alejí, význam a funkce, jejich legislativní zabezpečení acharakteristické škodlivé činitele alejí, včetně houbových chorob. Druhá část sezaměřuje na konkrétní modelové aleje, na kterých jsou identifikovány konkrétní problémy. Na základě vyhodnocení všech hledisek je pro jednotlivé aleje vypracován návrh na zachování a obnovu těchto alejí.
Preservation and restoration of alleys in the Jihlava
Keywords: alej; strom; silnice; houbové choroby; alley; tree; road; fungal diseases