Změny ve stylu ekonomického myšlení – šance pro trvale udržitelný rozvoj společnosti nebo pro zelený ekonomický růst? - Cudlínová, Eva (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2012)
Článek poukazuje na některá slabá místa konceptu zelené ekonomiky, pokud jde o praktickou realizaci principů trvale udržitelného rozvoje. Je třeba ještě jasněji specifikovat propojení s principem trvalé udržitelnosti, zvláště pak návrhy různých politických opatření, která jsou uváděna pod praporem „zelená ekonomika“. Je třeba také provést důkladnější analýzu, pokud jde o soulad ekologických, ekonomických a sociálních cílů, které jsou zelenou ekonomikou propagovány, a to s ohledem na specifika národních ekonomik. Zvláštní pozornost bude třeba věnovat institucionálnímu zabezpečení, pokud jde o prosazení cílů zelené ekonomiky. Vzhledem k tomu, že „zelená ekonomika“ vznikla jako reakce na současnou ekonomickou krizi, jde především o podporu růstu a odvětví, která tento růst umožní nastartovat (zelené technologie, zelená energetika atd.) a vytvoří nová pracovní místa. Nejedná se o novou teorii, její těžiště se přesouvá do politických rozhodnutí, deklarací a praktického ekonomického života. Je proto mnohem transparentnější a zdá se i účinnější. Jde o zpomalení devastace životního prostředí, ale není to naplňování nového paradigmatu. Ačkoli se odvolává na paradigma ekologické ekonomie, má blíže k názorům environmentální ekonomie.
Changes in the style of economic thinking - a chance for sustainable development of the society or for green economic growth?
Keywords: zelená ekonomika; trvale udržitelný rozvoj; environmentální ekonomie; ekologická ekonomie; ekonomická krize; globální změna klimatu; green economy; sustainable development; environmental economics; ecological economics; economic crisis; the global climate change