Je vývoj průduchů na listech huseníčku výsledkem komunikace epidermis s mezofylem nebo s kutikulou? - Hroníček, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2019)
Podmínky prostředí, jako je například intenzita světla, mohou hrát velmi důležitou roli ve vývoji listů a průduchů. Je známo, že stomatální densita i index jsou ovlivňovány kvalitou i kvantitou světla. V této práci byl studován vztah mezi kutikulární vrstvou a vývojem průduchů na rostlinách Arabidopsis ekotypu Columbia a u mutantů s narušenou tvorbou průduchů a kutikuly.
Is stomatal development in the leaves of Arabidopsis thaliana the result of epidermis communication with mesophyll or cuticle?
Keywords: Arabidopsis thaliana; kutikula; EPF faktory; KCS geny; průduchy; Arabidopsis thaliana; cuticle; EPF factors; KCS genes; stomata