Vliv systému a intenzity pastvy na porostovou skladbu, produktivitu a mimoprodukční funkce dlouhodobého pastevního porostu - Kobes, Milan; Hejna, Ondřej; Peterka, Jiří; Tonka, Tomáš (Profi Press s.r.o., 2019)
V letech 2000 – 2015 byl ověřován vliv systémů pastvy s různým zatížením pastevního porostu na vývoj porostové skladby pastevních porostů, produkci biomasy, množství nedopasků a spasené pícní biomasy při pastvě masného skotu plemene Charolais. Pokusné pastevní porosty se nacházely v podhorské oblasti Šumavy (Velký Chuchelec, 650 m n.m., Rojovský hřbet). Bylo vyhodnoceno zatížení pastvin při různých systémech a intenzitě pastvy. Nejpříznivější porostovou skladbu vykázaly porosty rotačně oplůtkově spásané 3x a 4x ročně a hnojené ročně 100 kg N + PK a kontinuální pastva. Vyšší produkce biomasy i spasené biomasy byla u porostů spásaných oplůtkově 2x ročně (hnojených i nehnojených) a 3x i 4x ročně s hnojením NPK (p  0,05). Pastva 2x ročně však měla i nejvyšší podíl nedopasků. Naopak kontinuální pastva vykázala nižší produkci biomasy.
The influence of grazing systém and intensity on botanical composition, productivity and nonproductive functions of long term pasture sward
Keywords: pastviny; intenzita pastvy; zatížení; botanická skladba; produkce biomasy; pastures; grazing intensity; load; botanical composition; biomass production