Identifikace a ochrana krajiny s významnými kulturně historickými a přírodními hodnotami: krajinná památková zóna Čimelicko - Rakovicko - Taterová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je vymezení kulturně historických hodnot území a podle územně plánovací dokumentace konstatování rizik ohroţujících prvky kulturně historických hodnot krajinné památkové zóny Čimelicko-Rakovicko. Součástí práce je rovněţ vyhodnocení území a návrhy řešení na ochranu kulturně historických hodnot krajiny i rozvoje území. V úvodu práce jsou představeny cíle práce a stanoveny hypotézy. Následně je v díle představeno modelové území (poloha a vznik krajinné památkové zóny, přírodní podmínky, historický vývoj území). Klíčová kapitola se věnuje vymezení jednotlivých kulturně historických jevů, jejich charakteristice a vyhodnocení prostřednictvím územních plánů. Jsou zde představeny návrhy na ochranu významných jevů a rozvoj krajinné památkové zóny. Návrhy na ochranu a rozvoj území byly rozvinuty prostřednictvím návrhu naučné stezky. Závěr práce je věnován reflexi výsledků a vyhodnocení hypotéz. Součástí práce jsou mapové a tabulkové výstupy a fotografické přílohy pořízené při terénním průzkumu.
Identification and conservation of landscape with significant cultural and historical values: landscape conservation area Čimelicko-Rakovicko
Keywords: krajinná památková zóna; Čimelice; Rakovice; kulturně historické hodnoty; ochrana krajiny; landscape conservation area; Čimelice; Rakovice; cultural and historical values; landscape protection