Uplatňování moderních metod řízení a jejich vliv na konkurenceschopnost podnikatelského subjektu. - Prenerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce je provést rozbor používaných metod řízení, charakterizovat úroveň jejich využívání a posoudit dopad používaných metod řízení na efektivnost a konkurenceschopnost vybraného podniku. Cílem je zhodnotit, jak osobnost manažera působí na samotnou činnost a rozvoj podniku a dále vlastním zkoumáním analyzovat manažerské metody a styl řízení. Poté na základě sběru dat vyhodnotit a navrhnout optimální metody řízení. V první části diplomové práce bylo čerpáno z odborné literatury, týkající se metod řízení, osobnosti manažera a finanční analýzy. Další část práce je věnována charakteristice vybraného podniku, jeho historickému vzniku, vývoji a základním datům jeho ekonomického působení. Informace byly zjišťovány na základě nestandardizovaných rozhovorů s vedoucím pracovníkem tohoto subjektu, další informace byly zjištěny v obchodním rejstříku a na internetových stránkách podniku. Součástí analytické části práce jsou rozbory osobnosti manažera a používaných metod řízení, k těmto zjištění byly použity dotazníky (viz seznam příloh) a individuální rozhovory s vedoucím podniku. Jednotlivé dotazníky byly vyhodnoceny pomocí publikací, ze kterých byly tyto dotazníky čerpány. Pro finanční analýzu podniku byly použity finanční závěrky.
Application of modern management methods and their impact on the competitiveness of the business entity.
Keywords: osobnost manažera; metody řízení; styly vedení; motivace; komunikace; finanční analýza; efektivnost; konkurenceschopnost; manager´s personality; management methods; leadership styles; motivation; communication; financial analysis; effectiveness; competitiveness