Vliv technologie základního zpracování půdy na vybrané parametry při pěstování kukuřice seté (Zea mays L.). - Šimek, Roman (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je rozdělena na dvě základní části. V literární části je popsán současný stav a faktory ovlivňující půdní úrodnost a její degradaci. V praktické části je na základě metodiky popsán provedený experiment zaměřený na porovnání dvou systémů založení porostu vzhledem k termínu (jarní, podzimní) provedení základního zpracování půdy. Na základě měření penetrometrického odporu a vyhodnocení odebraných neporušených půdních vzorků byl vyhodnocen vliv použité technologie zpracování půdy na její zhutnění. Z hodnot penetrometrického měření vyplývá že vyšší hodnoty byly naměřeny při podzimní zaorávce hnoje oproti jarnímu termínu. Vyšší hodnoty penetrometrického odporu byly naměřeny též na souvratích. Rozdíl v utužení kolejových řádků oproti poli je závislý na počtu provedených opatření během vegetace rostlin a měřením bylo současně zjištěno utužení spodních vrstev půdy. Z hodnot vypočtených z odebraných neporušených půdních vzorků vyplývá, že hodnoty objemové hmotnosti redukované potvrzují výsledky penetrometrického měření. Hodnoty maximální kapilární vodní kapacity charakterizují půdu na zvolených stanovištích jako ?vododržnou? a byly zjištěny vyšší hodnoty při použití minimalizační technologie zpracování půdy. Při porovnání termínu zpracování půdy, bylo dále zjištěno, že větší výnos byl při použití podzimní zaorávky hnoje a na pozemku s podzimní orbou byl naměřen i větší vzrůst a hmotnost sledované kukuřice než na pozemku s pracovními technologiemi provedenými na jaře.
Influence of technology of basic soil processing on chosen specifications in the process of growing flint maize (Zea mays L.)
Keywords: půdní degradace; základní zpracování půdy; penetrometrický odpor; neporušené půdní vzorky; souvrať; kolejový řádek; spodní vrstva půdy; minimalizační technologie; soil degradation; basic soil processing; penetrometric resistance; unimpaired soil samples; headland; rail line; lower soil layer; minimization technologies