Německá příjmení ve Volarech a jejich sémanticko-motivační typy - Mourek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem práce je sběr materiálu pro vytvoření materiálové databáze německých příjmení u Čechů v obci Volary a jejich analýza podle sémanticko-motivačních typů. Pro pochopení historického kontextu je popsána historie obce Volary od jejího založení ve 13. stol. až po současnost. V části věnované materiálové databázi autor popisuje proces sběru materiálu a těžkosti s ním spojené. Práce obsahuje kompletní seznam německých příjmení užívaných v současnosti ve Volarech. Autor dále příjmení analyzuje podle sémanticko-motivačních typů a rozděluje do čtyř základních kategorií.
German surnames and their semantic-motivational types
Keywords: Volary; německá příjmení; materiálová databáze; sémanticko-motivační typy; analýza; Volary; german surnames; material database; semantic-motivational types; analysis