Slohové postupy v současné pedagogické praxi - Hejtmánková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářské práce s názvem "Slohové postupy v současné pedagogické praxi" se zabývá slohovými postupy a výukou slohu v dnešním školství. V teoretické části se bakalářská práce věnuje zejména strategické dokumentaci, podle které se řídí učivo základních škol. Teoretická část se také zabývá vysvětlením základní terminologie. Praktická část práce se soustředí především na vývoj písemného projevu žáků druhého stupně základní školy a schopnost zpracovat konkrétní slohový postup, který byl zvolen vyprávěcí. Žákům bylo zadáno vypravování na téma "Můj smolný den", které mělo ukázat jejich schopnost vypořádat se se zadaným úkolem, ukázat zvládnutí daného slohového postupu a zlepšení v rámci jednotlivých ročníků. Slohové práce byly posuzovány z hlediska tematického, kompozičního, stylizačního i lexikálního.
Stylistic procedures in current educational practice