Dickens's characters - Černošková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá postavami ve vybraných dílech Charlese Dickense. Jejím cílem je ukázat, že existují typické postavy, jakési archetypy, které se v Dickensových dílech opakují. Jsou to například chudé děti stíhané osudem, kterému nemohou vzdorovat. Tyto postavy budou analyzovány i na základě života samotného autora, poněvadž z něj vychází velká část jeho inspirace. První část práce pojednává o dobovém kontextu, ve kterém se děje románů odehrávají, dále se zabývá jazykem, kterým autor dokresluje své postavy a některými sociálními otázkami, jako například život v tzv. slumech či rozdílném postavení mužů a žen. Druhou částí je samotná typologie, která se zaměřuje především na dětské postavy, jež hrály v Dickensově tvorbě důležitou roli; dále rozebírá například postavy žen, loajálních sluhů, "dobráků" či zločinců.
Dickens's characters
Keywords: Charles Dickens; Viktoriánská doba; děti; postavy; typologie; chudoba; společenské třídy; Charles Dickens; Victorian period; children; characters; typology; poverty; social classes