Antikoagulační léčba se zaměřením na pacienty s fibrilací síní - Vaníčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Trombóza je v posledních letech velmi diskutované téma. Nejen že jí trpí čím dál více pacientů, ale vyskytují se i problémy s její léčbou. Již vzniklou trombózu dnes nelze zcela vyléčit. Léčba se omezuje na předcházení komplikacím, jako jsou krvácivé stavy nebo vznik cévní mozkové příhody, a to vhodným nastolením antikoagulační léčby a častým zjišťováním hodnoty INR (Quickův test). Ta by se měla alespoň po 70 % doby léčby pohybovat v terapeutickém rozmezí (23). Objevují se ovšem skupiny pacientů, u kterých je hodnotu INR v terapeutickém rozmezí udržet obtížné. Pro takové by mohlo být vhodným řešením podávání tzv. nových antikoagulancií.
Anticoagulant therapy focusing on patients with atrial fibrillation
Keywords: antikoagulační léčba; fibrilace síní; trombóza; warfarin; INR; srdeční arytmie; hemostáza; Anticoagulant therapy; atrial fibrillation; trombosis; warfarin; INR; cardiac arrhythmias; hemostasis