Badatelsky orientovaná výuka historie anglofonních zemí: Období občanské války v USA (1861-1865) - Šmíd, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce zkoumá možnosti provázání badatelsky orientované výuky dějepisu s metodickým přístupem Content and Language Integrated Learning (CLIL) vevýuce anglického jazyka na středních školách gymnaziálního typu. Úvodní oddíl obsahuje přehled základních principů a postupů těchto dvou metodických přístupů kvýuce a zkoumá, jak je lze integrovat pro zlepšení výuky cizích jazyků. Druhá část této práce představuje praktické návrhy aktivit pro téma americké občanské války vobdobí 1861-1865 v hodinách anglického jazyka, které vycházejí z poznatků získaných v úvodní části. Aktivity jsou zpracovány formou pracovních listů smetodickým komentářem a jsou určeny pro žáky středních škol v předmaturitním nebomaturitním ročníku.
Inquiry-Based Teaching of the History of English-speaking Countries: The American Civil War (1861-1865)
Keywords: Badatelsky orientovaná výuka historie; obsahově a jazykově integrované učení; výuka dějepisu na gymnáziu; výuka anglického jazyka na gymnáziu; občanská válka v USA 1861-1865; výukové metody; reálie anglicky mluvících zemí.; Inquiry-based history teaching; Content and Language Integrated Learning; Teaching History at Grammar School; Teaching English at Grammar School; U.S. Civil war 1861-1865; Teaching methods; Culture of English-speaking countries.