Chov a odchov hadů v zoologických zahradách - analýza distribuce a trendů - Prostý, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato kvalifikační práce pojednává o chovu hadů z čeledí Boidae a Pythonidae v zoologických zahradách po celém světě a zaměřuje se na autorem provedenou analýzu úspěšnosti jejich chovu a odchovu. Dále je v práci uveden stručný popis hadů jakožto celé skupiny, úloha hadů na planetě, jejich evoluční vývoj, ochrana hadů a popis čeledí Boidae a Pythonidae. V rámci komplexnosti řešené problematiky jsou v práci uvedeny informace o historii zoologických zahrad, o historii chovu hadů v zoologických zahradách a základní zásady pro úspěšný chov hadů. V neposlední řadě jsou v práci podrobněji vysvětleny pojmy, jako je Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) a Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN). Za pomoci vytvořených grafů s komentáři jsou v práci prezentovaná získaná a zpracovaná data.
Breeding and rearing of snakes in zoos - trend and distribution analysis
Keywords: plaz; had; chov hadů; ohrožení; zoologická zahrada; Boidae; Pythonidae; reptile; snake; snake breeding; threats; zoo; Boidae; Pythonidae